Dolmades - plnené vínne listy







Asi  na 60 ks listov budeme potrebovať: 

60 ks      sparených viničných listov (zdravých, najlpeší je 3. - 4. od začiatku vetvičky)  300 g     ryže1 ks         menšia cibuľabylinky: asi hrsť maty, oregano, koporsoľ, ml. čierne kornie, olivový olej, 1 citrónjogurt - na servírovanie

Postup: 
Viničné isty  sparíme vriacou vodou a necháme odkvapkať. 

Ryžu osolíme, zalejeme vodou a predvaríme cca 10 minut, scedíme a následne ryžu ochutíme nakrájanou cibuľou, ml. čiernym korením a bylinkami. 
Pripravíme si hriniec - dno vyložíme viničnými listami. 

Sparený list položíme žilkovou stranou smerom hore a stopkou od seba, na kraj položíme ochutenú ryžu tak aby sa list dal zavinúť. Preklopíme kraje cez náplň  a smerom od seba stočíme do závitku. Pri stáčaní sa snažíme závitok utiahnuť - s mierou aby sa list neroztrhol. Závitky ukladáme do hrnca tesne k sebe - zavinutou stranou dolu.
Po naplnení hrnca závitkami na ne vytlačíme šťavu z citrónu, zalejeme olivovým olejom, preložíme/zaťažíme tanierom hore dnom a zalejeme vodou tesne nad kraj taniera. Dusíme na miernom plameni 30-40 minút.  Dolmados podávame s bylinkovým jogurtovým dresingom, prípadne pečivom. 


zdroj: Martha Elefteriadu.



Komentáre

Obľúbené príspevky