Torta "oblíž prst"






Korpus: 
5 ks vajcia
5 PL cukor
5 PL polohrubá múka
3 PL kakao 
30 ml. olej
½ bal. prášku do pečiva 

Náplň:
5 žĺtkov
1 zlatý klas ( alebo 2x vanilkový puding)
2 PL cukru
500 ml mlieko
250 g maslo 

Sneh:
5 bielkov 
20 dkg práškový cukor 

Na zdobenie: horká čokoláda nastrúhaná na hrubo

Postup: 
Vajcia vyšľaháme spolu s cukrom do hustej svetlej peny, pridáme olej a zašľaháme. Múku s kypriacim práškom preosejeme a ručne zapracujeme. Cesto rovnomerne nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. 
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 30 minút.

Mlieko s polovicou kryštálového cukru necháme zovrieť v hrnci. Medzitým zvyšný kryštálový cukor rozmiešame so žĺtkami, Zlatým klasom (alebo pudingom) do hladka, ked mlieko začne vriet odoberieme z neho trochu a pridáme to k zlkovej zmesy, rozmiešame a vrátime k vriacemu mlieku, za stáleho miešania uvaríme do husta. Po uvarení prikryjeme na tesno fóliou (aby sa neurobila koža) a necháme vychladnúť. 

Maslo  vymiešame do penista. Do vymiešaného masla potom postupne po lyžiciach  pridávame stuhnutý puding a romiešame ho do hladka. 

Vychladnutý korpus vyberieme z formy a vrátime  ho späť , na vrch rovnomerne nanesieme krém a necháme tuhnúť v chladničke.

Bielky spolu s cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne rozpustí. Potom ich v mixéri ešte horúce na najvyšších otáčkach šľaháme do pevného snehu, kým vychladnú. Sneh opatrne nanesieme na krém, povrch uhladíme a necháme pár hodín tuhnúť v chladničke. 

Vrch ozdobíme strúhanou čokoládou 

Komentáre

Obľúbené príspevky