TRDELNÍK - takmer ako zo Skalice


                                                                              č.5
                                                                              č.4
                                                                              č.3
                                                                              č.2
                                                                              č.1
Čo potrebujeme: 
500 g     múka (250g hladkej, 250 g polohrubej)
3            žĺtka
14 g       droždie
75 g       maslo
75 g       kryš. cukor
250 ml    mlieko
1 PL       rum
štipka     citrónovej kory
štipka     muškátového oriešku
na posýpku:
2           bielka (mierne našľaháme - nie na sneh, len aby sa s nimi dobre potieralo)
140 g     ml. orechy
140 g     kryš.cukor
1            vanil. cukor (alebo 1 PL domáceho)
Orechy a cukor zmiešame a rozprestrieme si rovnomerne na papier
Postup:
Spravíme kvások, múku cukor a maslo zmiešame aby vzniklo niečo ako posýpka. Pridáme žĺtka, rum, koru, muškárový oriešok a kvások, zmiesime na cesto a necháme vykysnúť. Potom cesto rozdelíme na 3 časti - necháme ich opäť podkysnúť. Potom kažú postupne vyšúľame na pás hrubý asi ako prst, ktorý hneď navíjame na pomastený valček. Časti valčeka, ktoré nebudú prekryté cestom obalíme alobalom (aby nám valček nezhorel!). 
Navinuté cesto, mierne povaľkáme  a potom potrieme mierne našľahaným bielkom, následne opäť povaľkáme v orechoch s cukrom obr.č.1. Dáme na pekáč obr.č.2 a upečieme obr.č.3. Počas pečenia možeme trdelník pootáčať aby sa rovnomerne upiekol. 
Keď je cesto upečené, vaľčekom silno buchneme, aby sa trdelník oddelil od vaľčeka, ešte horúci trdelník posypeme práškovým cukrom obr.č.5. 

Komentáre

Obľúbené príspevky