Maková torta II





korpus: 
6 vajec
100g práškového cukru
50g kryštálového cukru, 
200g modrého maku mletého
80g pravého masla

vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. K bielkam pridáme kryštálový cukor a kuchynským robotom ich vyšľaháme do pevného snehu. Na kvalitnom kuchynskom robote vám vytvoriť pevný sneh Bielky s kryštálovým cukrom teda v robote vyšľaháme dotuha. Nasledne vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do bielej peny. Do vyšľahanej peny pridáme zmäknuté maslo a dôkladne premiešame. Pena by mala zdvojnasobiť objem - vtedy je hotová.
Do bielkového snehu najprv jemne krúživými malými pohybmi zapracujeme žĺtkovú penu. Keď sa nám obe masy spoja, pridáme aj 200g maku. Toto je tá kritická časť. Pena je jemná, mak hutný, musíte pracovať naozaj veľmi jemne, aby všetok sneh pod ťarchou maku nespadol. Vtedy by ste namiesto nadýchaného cesta mali len makovú placku.
Hotové cesto prelejeme do tortovej formy, cca 25cm veľkej a pečieme ho v rúre rozohriatej na 155 stupňov približne 35 minút.  Kým sa nám korpus pečie, pustíme sa do prípravy  malinového krému, s jemnou vôňou ruže. 

Krém
250g mascarpone
200g jemného tvarohu
80g práškového cukru
1 šľahačka
pol. bal. stužovača do šlahačky
150g malín mrazené a 50 g kryštálového cukru - spravíme rozvar
pol  lyžičky ružového oleje - nemusi byť

Krém pripravíme veľmi rýchlo:
maliny rozvaríme s cukrom - necháme vychladnúť,pridáme pár kvapiek ružového oleja (nemusí byť). Mascarpone zmiešame s tvarohom a práškovým cukrom. Šľahačku vyšlaháme so stužovačom do tuha a opatrne pridáme do zmesy mascarpone a tvarohu. Masu rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice  primiešame polovičku malinového rozvaru. Druhou polovicou 
rozvaru potrieme 1.časť korpusu, potrieme polkou zmesy mascarpone, dáme 2. časť karupsu potrieme rozvarom a druhou častou malin. zmes mascarpone. Naplnenu tortu potrieme bielou častou mascarpone.  Torty nechame vychladnut a dozdobime, servirujeme. 





Komentáre

Obľúbené príspevky