Bylinkové sušenky


Potřebujeme: 

200 g hladká mouka

1 čl  sušených bylinek (provensálské)

100 g másla

½ ČL soli

½ ČL sušeného česneku

špetka č.pepř

70 - 80 g parmazánu nebo 

Na ozdobu: lístky čersvých bylinek (bazalka, tymián, kopr...)

Postup: 

Připravíme si dva plechy nejlépe rovné - bez okrajů. Na jeden budeme klást vykrájené kolečka sušenek, druhým je při pečení přikryjeme, aby nám zůstala rovná. 

Do mísy přesejeme mouku,  přidáme sušené bylinky a sůl,  promícháme. Přidáme  mírně změklé máslo a rychle ho zapracujeme. Pokud je potřeba přidáme trošku studené vody (těsto musí být pružné.). Nehněteme moc aby se těsto nesrazilo! Necháme ho odležet min. ½ hodiny, nejlépe hodinu, klidně přes noc. 

Těsto vyválíme  na tloušťku 5 mm, vykrajovátkem si naznačíme požadované kolečka. Dovnitř kolečka položíme lístek bylinky a válečkem (opětovným rozválením) ho zatlačíme do těsta. Vykrojené kolečka opět vyválíme válečkem na tloušťku cca 3 mm., opět ho  vykrojíme vykrajovátkem, a už ho položíme na plech. Takto připravené  kolečka (z celé dávky těsta) vyskládáme na plech. 

Plech vyskládaný vykrojenými ozdobenými kolečky přikryjeme papírem na pečení (nebo fólií), přikryjeme druhým plechem a dáme péct na cca 8 min. Po 8 min.  plech sundáme, kolečka otočíme, opět přiklopíme plechem a dáme dopéct na cca 8 min. - do zlatova. 

Poznámka: Pokud nemáme rovné plechy, použijeme dva stejné dnem vzhůru. 





Komentáre

Obľúbené príspevky