ŽĹTKOVO - MANDĽOVÁ TORTA (IKEA torta) inak aj torta švédskeho kráľa Oskara




Na tortu s priemerom 25 cm budeme potrebovať:
6          bielkov
200 g   mletých nelúpaných mandlí
80 g     cukor krupicový
60 g     cukor práškový

Na krém:
6             žĺtkov
200 ml    šlahačkovej smotany
120 g      krupicového cukru
2 - 3 ČL  mandľového likéru
200 g      mäkkého masla

Na ozdobu:
100 g mandľových plátkov

 Postup:
Pripravíme se dva plechy na pečenie vyložené papierom na pečenie. Z rubovej strany si prekreslíme tužkou kruh 25 cm a pretočíme. Trúbu rozohrejeme na 170 ˚C. 
Bielky vyšľaháme, asi v polke šľahania, keď bielky začínajú pevnieť začneme prisýpať cukor  a šľaháme až sú úplne tuhé.  Prisypeme opatrne mleté mandle a opatrne aby bielky nespadly je zapracujeme do hladka. Cesto rozotrieme za pomoci špachtle na plechy do vyznačených kruhov, a pekne zarovnáme. Dáme piecť do vyhriatej rúry, pečieme asi 20´´ - do zlatova. Upečené korpusy necháme vychladnúť a potom ich opatrne stiahneme z papiera. 
Plnka: 
Do kastróla odvážime cukor a pridáme šľahačku a likér (nemusí byť, ale torta je s ním chutnejšia) a zahrievame na stíšenom plameni pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom postupne pridávame žĺtky a ďalej za stáleho miešania zahrievame až do zhustnutia (zmes musí mať konzistnciu pudingu). 
Zmes sa nesmie variť aby sa žĺtky nezrazili!!! Po uvarení zmes natesno prikryjeme potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila korka a necháme vychladnúť. 
Zmäknuté maslo vyšľaháme do penista a po lyžiciach zašľaháme vychladnutú žĺtkovú zmes.
Následne naplníme korpusy krémom, ktorým rovnomerne potieme aj vrch a boky torty a zvrchu ju posypeme mandľovými lupienkkami, ktoré sme predtým trošku opiekli na sucho na panvici do zlatista.  Necháme zchladiť a možeme servírovať. 

Tak nech sa vám vydarí :)

Komentáre

Obľúbené príspevky