Boršč



Tak ako na Kapustnicu, aj na Boršč existuje veľa receptov. Ja som si upravila dva recepty a robím ho takto:
1 kg mäsa (nakrájané na kocky)
1 ks väčšia cibuľa (nakrájaná na drobno)
1 ks rajčinový pretlak
2 ks väčšia mrkva (nakrájaná na rezančeky -alebo nastrúhaná na tekvicovom strúháku)
2 ks väčšia cvikla  (uvarená do mäkka, ošúpaná a nastrúhaná ako mrkva)
4 ks väčšie zemiaky (ošúpané, nakrájané na kocky)
1/2 hlávky strednej bielej kapusty (nakrájanej)
olej, soľ, hrebíček cca 10 ks, bobkový list cca 4 ks, č.korenie celé, č.korenie mleté, ocot na dochutenie

Mäso opražíme na oleji, osolíme, polovicu korenín, podlejeme a necháme dusitť do polomäkka. Medzitým si nakrájame všetky ostatné suroviny. Keď je mäso polomäkké pridáme kapustu a zemiaky, dolejeme vodou a varíme do mäkka. Keď je kapusta a zemiaky uvarená na panvici opražíme cibuľku, pridáme mrkvu a rajčinový pretlak, dobre premiešame, potom všetko primiešame do už uvareného mäsa s kapustou. Dolejeme opäť vodou - primerane, pridáme zbytok korenín a opäť povaríme. Na  záver pridáme cviklu (tú dávame až na úplný koniec, lebo je už uvarená, stačí keď sa prehreje, ďalším varením by úplne stratila farbu).  Hotový boršč dochutíme podľa chuti troškou octu a prípadne soľou acukrom - na doladenie chuti. 

Komentáre

Obľúbené príspevky