Vianočka/ Mazanec
250 g hladká múka
400 g polohrubá múka
1,5 KL sušené droždie alebo 20 g čerstvé droždie (ja používam vždy čerstvé)
250 ml vlažné mlieko
100 g cukor práškový (dávam viac, máme radšej sladšiu)
125 g tuk (maslo alebo palmarin)
2 ks celé vajcia
štipka soli
hrozienka (ja dávam aspon 2 hrste)
Na potretie:
1 rozšlahané vajíčko
plátky mandlí ( mak, sezamové semiačka)
Postup:
Z vlažného mlieka s trochou cukru a droždia spravíme kvások. Můku, cukor, sol, preosejeme, pridáme vykysnutý kvások, vajcia, rozpustený tuk, a dobre vypracujeme na hladké cesto. Na záver pridáme hrozienka.
Necháme vykysnút - cesto by malo aspon zdvojnásobit svoj objem!
Z vykysnutého cesta tvarujeme bud vianocku alebo mazance.
Z tejto dávky (cca 1200g) vyjde buď:
jedna velká vianočka krížom cez celý plech (6 pramenov) , alebo 2 menšie cca 600g (6 pramenov).
jeden veľký alebo dva menšie mazance (lepsie su dva menšie, lepšie sa prepečú) - bud spravíme bochník, alebo ho zapletieme zo 4 pramenov.
Po vytvarovaní povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandlovými lupienkami.
Pečieme pomaly na cca 170C do zlatista, kým po zapichnutí špajdly ostane čistá.
Komentáre
Zverejnenie komentára