Torta: mascarpone a čučoriedky s čučoriedkovým zrkadlom
Potrebujeme:
1 a 1/2 balíčka Oreo keksy (rozdrvíme)
60 g rozpustené maslo
60 g rozpustené maslo
2 x 500g mascarpone (alebo 250 g mascarpone a 250 g tvaroh)
2 x 250 ml šľahačková smotana 33%
16 ks plátková želatína
100 g práškový cukor (podľa chuti)
4 ČL vanilkový cukor
4 x 380 g mrazené čučoriedky
4 PL cukor
Postup:
Keksy Oreo rozdrvíme, pridáme rozpustené maslo a natlačíme na dno 24 cm širokej tortovej formy - tým
nám vznikne základ - spodok samotnej torty. Dáme do chladničky poriadne schladiť - stuhnúť.
3 balíčky mrazených čučorieok a 3 PL cukru dáme do hrnca a povaríme asi 10´´ vznikne nám rozvar,
ktorý necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho prepasírujeme a rozdelíme do dvoch mističiek následovne:
1. mistička 6 PL rozvaru
2. mistička 3 PL rozvaru
3. mistička 1 PL rozvaru
toto opakujeme kým nerozdelíme celý rozvar.
Mascarpone a 100 g práškového cukru dobre vymiešame (cukor možeme ubrať alebo pridať podľa chuti). Šľahačkovú smotanu a vanilkový cukor vyšľaháme do tuha a opatrne pridáme k vymiešanému mascarpone.
Túto zmes následne rozdelíme - rozvážime do troch nádob na tri rovnaké diely.
Prvý diel krému - najsvetlejší:
4 plátky želatíny dáme nabobtnať, medzitým si v malom hrnci zohrejeme obsah 3. mističky (nesmie zovrieť teplota by zničila želatínu tá by potom nestuhla) pridáme nabobtnanú želatínu a dobre rozmiešame. Z 1. nádoby mascarpone a šlahačky odoberieme asi 1-2 PL zmesy a pridáme k rozvaru s želatínou a rozmiešame (týmto zabránime tomu aby nám krém zhrudkovatel) a po častiach pridáme k zbytku mascarpone a šlahačky
v nádobe. Nalejeme do tortovej formy a necháme min. hodinu stuhnúť.
Postup opakujeme rovnako pri dalších dieloch.
Druhý diel krému - mierne tmavší:
4 plátky želatíny dáme nabobtnať, medzitým si v malom hrnci zohrejeme obsah 2. mističky (nesmie zovrieť teplota by zničila želatínu tá by potom nestuhla) pridáme nabobtnanú želatínu a dobre rozmiešame. Z 2. nádoby mascarpone a šlahačky odoberieme asi 1-2 PL zmesy a pridáme k rozvaru s želatínou a rozmiešame
(týmto zabránime tomu aby nám krém zhrudkovatel) a po častiach pridáme k ostatnej čati mascarpone
a šlahačky. Nalejeme do tortovej formy a necháme min. hodinu stuhnúť.
a šlahačky. Nalejeme do tortovej formy a necháme min. hodinu stuhnúť.
Tretí diel krému - najtmavší:
4 plátky želatíny dáme nabobtnať, medzitým si v malom hrnci zohrejeme obsah 1. mističky (nesmie zovrieť teplota by zničila želatínu tá by potom nestuhla) pridáme nabobtnanú želatínu a dobre rozmiešame. Z 3. nádoby mascarpone a šlahačky odoberieme asi 1-2 PL zmesy a pridáme k rozvaru s želatínou a rozmiešame (týmto zabránime tomu aby nám krém zhrudkovatel) a po častiach pridáme k ostatnej čati mascarpone a šlahačky v nádobe. Nalejeme do tortovej formy a necháme min. hodinu stuhnúť.
Ako posledný diel si spravíme glazůru - čučoriedkové zrkadlo:
Ako posledný diel si spravíme glazůru - čučoriedkové zrkadlo:
4. balíček mrazených čučoriedkok a 1 PL cukru dáme do hrnca a povaríme asi 10´´ vznikne nám rozvar, ktorý necháme vychladnúť a po vychladnutí ho taktiež prepasírujeme. Prepasírovanú časť zvážime a nariedime vodou na 150 g, 4 plátky želatíny necháme nabobtnať. Do ešte teplého rozvaru pridáme nabobtnanú želatínu, dobre rozmiešame a nalejeme na vrch torty. Formou pohybujeme aby sa glazůra rovnomerne rozliala. Dáme do chladničky dobre zatuhúť. Tortu nazdobíme podľa vlastnej fantázie a servírujeme.
Komentáre
Zverejnenie komentára