Moravské koláčiky vnútri s tvarohom, na vrchu s makom, orechami a povidla
Postup:
Najprv si pripravíme všetky náplne a drobenku, až potom urobíme cesto.Pirpravíme si kvások, do misy dáme můku so soľou, pridáme kvások, olej a vajíčko a dobre spracujeme. Ja som použila robot. Je doležité cesto poriadne vypracovať. Cesto by sa malo od misi odlepovať a byť vláčne. Ak by bolo moc riedke pridáme múku, ak by sa stále lepilo na steny misy pridáme olej. Hneď ako je pripravené začneme s výrobou koláčikov a plnením. Ja som si z cesta dva valčeky hrubé cca 4 cm a z nich som odkrajovala kolieska hrubé cca 1 cm (po nakysnutí a upečení budú potom koláčiky veľké 6 cm) takže keď chceme mať koláčiky malé (a také by moravské koláčiky mali byť) tak by mal mať valček menší priemer. Odrezaný kúsok som roztlačila do strán do prostriedku dala tvaroh a zabalila ako meštek, následne položila na papierom vyložený plech zabalenou stranou dolu. Takto som postupovala až som spotrebovala celé cesto a všetky koláčiky boli na plechu. Potom som vzala štamprlík s priemerom 2 cm a spravila ním do prostriedku každého koláčika priehlbinku. Aby sa dno štamprlíka na cesto nelepilo, vždy som ho dala do múky. Všeky koláčiky pred plnením potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a následne naplníme plnkami. Potom už len posypeme posýpkou a upečieme. Pečieme pozvoľna do zlatista, asi 20-30´´ na 160-180C - závisí od trúby.
Cesto:
250 hladkej múky
250 polohrubej múky
1 vajíčko
200 ml oleja (alebo iný tuk)
štipka soli
Kvások:
250 ml vlažného mlieka (nesmie byť horúce)
90 g cukru
50 g čerstvého droždia
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (nie tie vo vaničke)
kora z jedného citrónu
hrozienka podľa chuti (ja som dala asi 2 hrste)
cukor podľa chuti
Drobenka:
40 g studeného masla
60 g múky
30 g cukru (kľudne može byť kryštáľ)
Náplne:
povidla
maková plnka (mletý mak, cukor, trošku oleja a vody, možu sa pridať povidlá alebo džem)
orechová plnke (melté orechy, cukor, trošku oleja a vody)
Na potretie: 1 vajíčko rozšľahať s cca 1 dcl mlieka
Komentáre
Zverejnenie komentára