Moravské koláčky






Moravské koláčky  -  uvnitř plněné tvarohem, na vrchu s mákem, ořechy a povidly Těsto: 
250 hladké mouky
250 polohrubé mouky 
1 celé vejce 
200 ml oleje (anebo jiný tuk)
špetka soli
Kvásek:
250 ml vlažného mléka (nesmí byť horké)
90 g cukru
50 g čerstvého droždí 
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (ne ve vaničce!)
kůra z jednoho citronu
rozinky podle chuti (asi 2 hrste)
cukr podle chuti (asi 2 PL)
Drobenka: 
40 g studeného másla
60 g mouky
30 g cukru krystal
Náplně: 
povidla
maková: mletý mák, cukr, trošku oleje a mléka, mohou se přidat povidla anebo džem)
ořechová: mleté ořechy, cukr, trošku oleje a mléka
Na potřetí: 1 vajíčko rozšlehat s cca 0,5 dcl mléka
Postup:  
předem si připravíme všechny náplně a drobenku, následně zaděláme těsto. Uděláme kvásek, než vzejde dáme do mísy mouku se solí, přidáme kvásek, olej a rozšlehané vajíčko, vše dobře smícháme a vypracujeme do hladkého pružného těsta. Těsto se musí odlepovat od stěn mísy, pokud je moc řídké přidáme mouku, pokud se pořád lepí na stěny mísy přidáme olej. Vypracované těsto nenecháváme kynout, začneme hned dělat koláčky a to tak, že si uděláme váleček o tloušťce cca 4 cm který rozkrájíme na stejné kousky asi 1 cm hrubé. Pak z nich uděláme kuličky které pak roztlačíme na placičku. na každou dáme tvaroh s rozinky a ubalíme baťůžek který klademe zabalenou stranou na plech. Pomocí  štamprle uděláme do baťůžku důlek, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a do důlku dáme náplně. Následně koláčky zasypeme drobenkou a dáme péct do zlata asi 20-30´´ na 160 - 180 °C. 


Komentáre

Obľúbené príspevky